Stație de împerechere controlata Cicerea

Raport 2017

 

După ședința din luna martie 2017 s-a convenit schimbarea locație pentru anul 2017 de la Cibin la Cicerea. Prin aceasta schimbare am putut prelungi perioada de împerechere cu 4 saptamani.

Familiile de trântori au fost furnizate de Asociatia Melikoleg cu material biologic de la Johann van den Bongard. O linie foarte prolifica si sănătoasa folosita deja in anul anterior. Familiile au fost foarte sănătoase cu iernare buna si trântori viguroși, așa ca s-a convenit folosirea lor si in anul 2017. Linia de tata a fost:

B 182 (vdB)

Pedigreul pentru aceasta linie se pot consulta la următorul link:

http://perso.fundp.ac.be/~jvandyck/homage/elver/pedgr/ped_vdB_2014.html

Pentru a proteja nuclei si familiile de trântori de atacurile urșilor, stația a fost împrejmuita cu un gard mobil de 1,80 m înălțime si un gard electric de tensiune înalta. Acest sistem de gard a avut efect, nucleele si familiile au fost evitata de ursul prezent in zona. Putem confirma funcționarea protejării unei astfel de stație cu aceasta combinație de gard mobil si gard electric.

Stația cu echipamentul necesar si materialul biologic  a fost păzita zi si noapte.

Prin prelungirea perioadei de împerechere au putut beneficia mai mulți apicultori cu mai multe nuclee de împerechere la stația de împerechere.

Un număr de 19 apicultori s-au folosit de stația de împerechere cu un număr de 850 nuclee de împerechere.

Procentul de împerechere a fost de  85 % . Variația a fost de 40% – 100%.

Din păcate am avut un caz nefericit si anume livrarea unui număr de 40 de nuclee fără gratia Hahneman pentru trântor. Acești nuclee nu au putut rămâne pe stație deoarece a existat riscul de contaminare a stației cu trântori străini si a fost refuzat primirea lor pe stație.

Dorim sa insistam la problema cu gratiile Hahneman pentru trântori. O stație de împerechere nu poate sa funcționeze fără respectarea acestei condiții. Argumentul ca apicultorul a îndepărtat trântorii din nuclee nu este un argument pentru livrarea nucleelor fără gratie.

Pentru 2018 Asociatia Melikoleg o sa organizeze o comanda comuna a gratiilor Hahneman pentru trântori pentru participanții la sesiunea 2018. La ședința din martie 2018 vom aduna comenzile de la apicultor.

Pentru evitarea problemelor de folosire a stației si discuții neplăcute la fata locului in viitor, Asociatia Melikoleg va formula un regulament intern de folosire a stației de împerechere care va fi semnat de fiecare participant înainte de folosirea stației.

Va așteptam cu drag si in sezonul 2018. Liniile de tata pentru anul 2018 se vor stabilii la întâlnirea anuala in luna martie 2018.

 

 

Asociatia Melikoleg

www.melikoleg.ro

info@melikoleg.ro

0749-417077

 

În fiecare an Centrul de Competență organizează o sesiune de împerechere controlată la munte. Zona este izolată și permite o împerechere controlată a mătcilor.

Stație de împerechere controlata Cibin - Raport 2015

In anul 2015 stația de împerechere Cibin a fost funcționala in perioada 18.07-30.08.2015
Familii  de tata au fost furnizata de Cristian Bratu din Cisnădie.
Linia de tata in 2015 a fost:

B 102 (BCI)

Pedigreul pentru aceasta linie se pot consulta la următorul link:

http://perso.fundp.ac.be/~jvandyck/homage/elver/pedgr/ped_BCI_2015.html

la secțiunea: Drones, Păltiniş mountain mating station (RO) (18.07-02.08.2015)

Pentru a proteja nuclei si familiile de trântori de atacurile urșilor, stația a fost împrejmuita cu un gard electric de tensiune înalta. Gardul a avut efect, nucleele si familiile au fost evitata de ursul prezent in zona.

Stația a fost păzita zi si noapte de o persoana angajata de către Asociația Melikoleg.

5 apicultori au furnizat nuclee pe stație. In total au fost așezați 180 de nuclee.

Procentul de împerechere a fost de aprox. 80% cu o variație de 10% – 100%.

Ca urmare a primei instalare unei stații de împerechere controlata in Romania putem spune ca acțiunea a avut un succes foarte bun. Totuși ca am dat si de probleme in legătura cu familiile de trântori si cu vârsta mătcilor așezate pe stație suntem foarte mulțumiți de aceasta prima încercare. Cu experiențele făcute mergem mai departe si ne pregătim pentru anul 2016.

Ca in fiecare an in luna martie sau aprilie va avea loc ședința pregătitoare  si va așteptam cu drag.