Despre noi: Proiectul și parteneri

Asociația Melikoleg  este o asociație independentă, non-profit, angajată în educație, know-how, crearea de rețele și suport de marketing, pentru comunitatea apicolă din România. Un accent deosebit este pus pe metodele apicole ecologice și sprijin pentru  începători in apicultură. Activitatea principală se desfășoară la Hamba / jud. Sibiu.

Institutul Elvețian de Cercetare pentru Agriculturii Ecologică (FiBL) este o organizație non-profit, institut independent  de cercetare cu scopul de a promova știința de ultimă oră în domeniul agriculturii ecologice. Echipa de cercetare a lui FiBL lucrează împreună cu fermierii pentru a dezvolta soluții inovatoare și rentabile pentru a stimula productivitatea agricolă în timp ce nu pierde din vedere impactul socio-economic și de mediu și sănătate. Pe lângă cercetarea practică, FiBL acordă o mare prioritate transferului de cunoștințe prin  practica agricolă, prin activitatea de consiliere, formare profesională și conferințe. FiBL are birouri în Elveția, Germania și Austria, precum și numeroase proiecte și inițiative în Europa, Asia, America Latină și Africa.

Proiect "Partnereriat pentru Apicultură sustenabilă":

Partenerii de proiect, Melikoleg (România) și FiBL (Elveția), s-au alăturat pentru a construi un Centru de excelență pentru apicultură sustenabilă în Hamba lângă Sibiu, o instituție deschisă pentru transferul de know - how și schimb de experiență pentru comunitatea apicolă din România.

Proiectul este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă cu suma de 240.320,45 CHF şi se desfăşoară pe o perioadă de 36 de luni. Partnerii vor contribui in valoare de 35.909.95 CHF. 

Obiectivele cuprind o consolidare a comunităţii apicole româneşti, cu un accent puternic asupra sectorului ecologic. Încheierea unui deficit de lungă durată în ceea ce priveşte educaţia şi formarea vor fi furnizate pentru a îmbunătăţi practica apicolă. Apicultorii vor fi instruiţi şi consultaţi de către experţi în apicultura ecologică şi conversie, încurajându-i să devină sau să rămână producători organici. Ei vor putea să aplice tehnici de prelucrare de înaltă calitate, ca o condiţie prealabilă pentru valorificare directă şi profitabilă a produselor lor. În cele din urmă, sprijinul de marketing va avea drept scop pe teren lung independenţa faţă de cumparatorii en-gros şi dezvoltarea unei mai mari responsabilităţi la locul de muncă.

Activităţile Centrului vor fi completate de un sprijin continuu prin consultanţă, acţiuni în reţea, cum ar fi înfiinţarea şi dezvoltarea unei Asociaţii Naţionale de Apicultură ecologică, excursii şi o bază de literatură de specialitate pe teme de actualitate, adaptate la nevoile speciale şi circumstanţiale din România. Centrul va găzdui de asemenea activităţi conexe precum apiterapie şi ecologie de albine, activând astfel atât apicultori cît şi publicul larg deopotrivă.

Beneficii directe includ evenimente educaționale că “Ziua albinei” pentru copii si tururi ghidate in jurul locației a proiectului, pentru vizitatori din România si din toată lumea.

Găsiţi aici calendarul activităţiilor planificate.